Om seminariet

Om seminariet

Måndagen den 3 september anordnades Operakällaren Foundation för 12:e året i rad, och i år skänks alla pengar till WaterAid och deras arbete för att fler människor i Östafrika ska få rent vatten.

Dagen började med ett mycket spännande frukostseminarium i Operakällarens vackra lokaler. WaterAids ambassadör Sofia Helin, en av Sveriges mest respekterade skådespelare, var värd för seminariet och inledde med en personlig historia om varför toaletter och rent vatten är så viktigt för henne. Därefter kallade hon upp Operakällarens VD Abbe Ibrahim som berättade den gripande historien om hur Operakällaren Foundation en gång startades.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAids generalsekreterare, var nästa talare, och hon gick upp på scenen med en stor vattendunk på ryggen. Miljoner kvinnor i världen bär varje dag liknande dunkar med vatten i timmar, förklarade Cecilia, vilket gör att de inte hinner arbete, gå i skolan eller engagera sig i samhället. Cecilia berättade också för gästerna om WaterAids arbete, och varför Operakällaren Foundations stöd är så viktigt.

Frukostseminariet fortsatte med fredsaktivisten Ilwad Elman som kommit till Sverige från Somalia bara för att medverka under Operakällaren Foundation. Ilwads berättade om hur återkommande torkor i Somalia får stora konsekvenser för människorna i landet, och framförallt påverkar kvinnors situation. Varje gång Somalia drabbas av vattenkris tvingas miljoner människor fly sina hem, och mer måste göras för att bygga bättre system som gör att människor överlever de återkommande torrperioderna, menade Ilwad.

Sist ut på scen var Jan Eliasson, ambassadör för WaterAid och tidigare bland annat vice generalsekreterare i FN, och utrikesminister för Sverige. Jan var med och bildade WaterAid Sverige 2009, och under seminariet berättade han om sitt långa engagemang för vattenfrågan.

Ett stort tack till dem deltog under dagen och alla generösa bidrag som nu ser till att fler människor får rent vatten! Ni är fantastiska och vi hoppas att ni vill vara med även vid nästa års Operakällaren Foundation!

Och glöm inte att Operakällaren Foundations insamling till WaterAid pågår hela året. Hör av dig till oss om du som privatperson, eller ditt företag, vill stödja insamlingen och hjälpa oss rädda liv.