Fältresa till Hargeisa, Somaliland 2016

Fältresa till Hargeisa, Somaliland 2016

Sedan Operakällaren Foundation startades för tio år sedan har vi samlat in över 26 miljoner kronor till förmån för UNICEF och våra gemensamma vattenprojekt i områden vid Afrikas östkust. I maj 2016 genomfördes organisationens andra fältresa till några av de mest utsatta regionerna med syfte att själva se vart pengarna går till och vilken nytta det medför för de regioner Operakällaren Foundation och UNICEF lyckats stötta, samt inte minst se hur projekten genomförs i praktiken.

Idén till Operakällaren Foundation kom Abbe Ibrahim, CEO på Operakällaren på  under en semesterresa i Kenya för 10 år sedan. Sedan dess har organisationen samlat in över 26 miljoner kronor till förmån för UNICEF:s vattenprojekt i Somalia, Kenya, Djibouti, Etiopien och Afrikas Horn.

I maj 2016 genomförde Operakällaren Foundation sin andra fältresa, till Hargeisa, Somaliland, för att själva se hur projekten fortlöper.

- För mig personligen fanns det en otrolig längtan att se mitt gamla hemland igen och inte minst få se den utvecklingen vi varit med och bidragit till sedan vi besökte Hargeisa för två år sedan. Jag hade mycket blandade känslor och var mycket nervös, säger Abbe Ibrahim, som är född i just Somaliland.

Med på resan var även Operakällaren Foundations medgrundare Thony Andersson, Roland Bägen (Hyundai), Jenny Holmberg (UNICEF), samt Daniel Borgefors (TV-fotograf). Resan sponsrades av Turkish Airlines.

Resans första etapp gick till Addis Abeba, Etiopien, för vidare färd till Hargeisa, Somaliland där vi möttes av Jamal Abdi Sarman, Communication Officer och Susannah Price, Chief of Communication hos UNICEF Somalia. Där började vi med att ha ett stormöte med; Minister of Water Resources och Ministry of Health som berättade om de förbättringar och de arbete de jobbar med dagligen. Tyvärr så räcker det inte, utan de är i stort behov av vår hjälp för att kunna hjälpa.

Därefter tog vi oss till ett; Hospital Stabilization centre. Där vi på nära håll återigen fick se de stora problem som familjerna kämpar med varje dag, pga bristen på vatten och inte minst hygienen det medför.

På sjukhuset samlas flertalet barn som är i stort behov av vatten och näring. Många är så svaga när de kommer att de tyvärr inte överlever natten. Det är tungt, jobbigt och du känner dig maktlös.. Samtidigt som det är stor kris och flera barn inte klarar sig, så har det blivit mycket bättre sedan vi var där för två år sedan. Och det tack vare insatser som våra egna tillsammans med UNICEF. 

Vi vet att vi med våra insamlade medel förändrar och räddar livet på 10.000-tals barn, men tillsammans kan vi göra mera.

Andra dagen tog vi oss en långtur på ca 3,5 timmar ut i bushen, för att besöka en av flera platser vi borrat hål på och installerat brunnar. Dessa brunnar drivs sedan av solpaneler. Det var en underbar känsla att mötas av dessa varma, tacksamma och glada blickar. Vilken förändring. Brunnen är strategisk placerad så även de nomader som passerar med sina djur och flyttlass kan ta del av vattnet.

Vattnet har bl a lett till att barnen fått toaletter vid skolan, vilket i sin tur inneburit att fler flickor fått möjlighet att gå i skolan. Hygienen med dödliga utgångar är i stort sett utplånad kring dess närhet. 

Resmålet och de glada barnen gjorde att våra 3,5 timmar tillbaka till Hargeisa gick lätt och vi satt alla med ett leende på läpparna. 

Väl tillbaka i Hargeisa så fick du en ny "käftsmäll", som tog oss tillbaka till den verklighet som existerar kring oss. Där under vår sista dag besökte vi en flyktingförläggning som inte hade något stöd av någon och som på nåder fått bygga upp en "by" på privat mark, där de kan bli vräkta när som helst. Nu hade det gått fem år sedan de kom dit och hela byn mötte upp. De slet i oss, de "skrek" till oss och de bad om hjälp. 

Under de fem åren de varit där så har det aldrig varit någon där med förnödenheter och hjälp till byn eller de svagaste. Det kostar dom 1,5$ att köpa 100 liter vatten vilket i snitt räcker till två dagar för en familj om åtta personer. Att jämföras med att vi i Sverige gör av med ca 200 L vatten per dag och per person!..

Har några utav dessa 1000-tal lyckan att få ett jobb för dagen på tolv timmar, så kan deras lön räcka till att köpa 100 Liter vatten (1,5$). Det är verkligheten för dessa familjer och det är inte långt borta.. Endast 8 timmar med flyg..

Tänkvärt:

"Om inte vi från de rikaste delarna av världen delar med oss av vår rikedom, så kommer de fattigaste delarna av världen att dela med sig av sin fattigdom.”